אה"מ אנדוור


כל מה שרצית לדעת על אה"מ אנדוור:
אוניית הוד־מלכותו "אנדוור" (באנגלית: HMS Endeavour) הייתה אוניית מחקר של הצי המלכותי הבריטי, עליה פיקד לפטננט ג'יימס קוק בהפלגת המחקר הראשונה שלו אל אוסטרליה וניו זילנד בשנים 1771-1769.
האונייה, שהייתה במקורה מובלת פחם בשם "אֶרְל אוֹף פֶּמְבְּרוֹק", נרכשה על ידי הצי המלכותי ב-1768 לשם ביצוע תצפית אסטרונומית באוקיינוס השקט ועל מנת לחקור את הימים סביב "טֶרָה אוֹסְטְרָלִיס אִינְקוֹגְנִיטָה" או "היבשת הדרומית הלא נודעת".
שם האונייה הוחלף, והיא הוכנסה לשירות פעיל בצי בשם "בארק הוד־מלכותו אֶנְדֶוור" (His Majesty's Bark the Endeavour).
"אנדוור" הפליגה מפלימות באוגוסט 1768, הקיפה את כף הורן, והגיעה במועד אל טהיטי כדי לצפות במעבר כוכב נוגה על פני השמש של שנת 1769.
מכאן הפליגה דרומה אל מרחביו הלא נודעים של האוקיינוס, כשהיא עוצרת באיי הואהין, בורה בורה וראיאטאה ומכריזה עליהם כעל טריטוריה בריטית.
בספטמבר 1769 הטילה "אנדוור" עוגן בחופי ניו זילנד, והייתה האונייה האירופית הראשונה שהגיעה לאיים מאז פקדה אותם "הֵיימְסְקֶרְק" של אַבְּל טָסְמָן, 127 שנים קודם לכן.
באפריל 1770 הייתה היא גם לכלי השיט האירופי הראשון שהגיע אל החוף המזרחי של אוסטרליה, שם ירד קוק לחוף באחת מסירות האונייה במקום הנקרא כיום מפרץ בוטני.
משם הפליגה צפונה לאורך חופה של היבשת.
במימי שונית המחסום הגדולה עלתה "אנדוור" על שרטון וכמעט שטבעה.
היא נחלצה מאסון לאחר שקוק הורה להשליך את תותחי האונייה כדי להקל על משקלה והיא התרוממה וצפה מחדש.
קוק העלה את האונייה הפגועה על חוף קרוב, שם עמלו מלחיה שבעה שבועות בתיקון ארעי של הנזקים.
ב-10 באוקטובר 1770 נכנסה "אנדוור" אל נמל בטוויה (כיום ג'קרטה) באיי הודו המזרחית ההולנדית לצורך תיקונים יסודיים יותר, ואנשי צוותה הושבעו לשמור בסוד את דבר המקומות שגילו.
ב-26 בדצמבר יצאה האונייה לדרכה כשפניה מערבה, ב-13 במרץ 1771 הקיפה את כף התקווה הטובה, וב-12 ביולי 1771, לאחר כשלוש שנות שהייה בים, נכנסה אל נמל דובר באנגליה.
"אנדוור" נשכחה במידה רבה לאחר הפלגתה ההרואית, ובשלוש השנים הבאות עסקה בהובלת אפסניה ימית מלחמתית אל איי פוקלנד.
ב-1775 הוחלף שמה והיא נמכרה לידיים פרטיות, אך הושבה לצי עם פרוץ מלחמת העצמאות האמריקנית ב-1776 ושירתה תקופה קצרה כמובלת חיילים.
ב-1778, במהלך ההסגר מן הים שהטיל הצי הבריטי על מפרץ נרגנסט ברוד איילנד, הוטבעה האונייה במכוון כדי לחסום בפני האמריקאים המורדים את המוצא לים הפתוח.
מקום הטרופת אינו ידוע במדויק, אך חפצים מן האונייה, ובהם שישה תותחים ועוגן, מוצגים בכמה מוזיאונים ימיים במדינות שונות בעולם.
רפליקה של ה"אנדוור" הושקה ב-1994, והיא רתוקה כיום לרציף הספינות ההיסטוריות של המוזיאון הימי הלאומי האוסטרלי בנמל סידני.
מעבורת החלל "אנדוור" קרויה על שמה של אוניית המחקר.
תמונתה של "אנדוור" מתנוססת על מטבע חמישים פני של ניו זילנד כאות הוקרה על המקום החשוב שהיא תופסת בתולדות המדינה.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לאה"מ אנדוור:
ספינות מחקר גאוגרפי
אוניות וספינות מפרשים יחידאיות