אורתודוקסיה מודרנית


כל מה שרצית לדעת על אורתודוקסיה מודרנית:
אורתודוקסיה מודרנית (באנגלית: Modern Orthodox) היא זרם מתון ביהדות האורתודוקסית הדוגל בשילוב של יהדות על פי ההלכה עם ערכים ואורחות חיים של העולם המודרני החילוני.
האורתודוקסיה המודרנית רווחת בקהילות היהודיות בעולם המערבי, בעיקר בקרב יהדות ארצות הברית, וקשורה בקשר הדוק לחלקים נרחבים מן הציונות הדתית הרווחת בישראל.
האורתודוקסיה המודרנית חולקת מקורות משותפים עם הנאו-אורתודוקסיה שהתפתחה במרכז אירופה בראשית המאה ה-19, ומשלבת אלמנטים מגישותיהם של מבשריה, הרב שמשון רפאל הירש ("תורה עם דרך ארץ") ורבי עזריאל הילדסהיימר.
הירש והילדסהיימר פעלו, כל אחד בדרכו, לגישור בין המודרניזציה ליהדות האורתודוקסית כתגובת נגד לצמיחת היהדות הרפורמית בגרמניה באותה עת.
עם זאת, ממשיכי הנאו-אורתודוקסיה בני-זמננו בוחרים לבדל עצמם מן האורתודוקסיה המודרנית, ולמצב את גישתם כשמרנית יותר ביחסה אל ההלכה.
האורתודוקסיה המודרנית יונקת רבות מפילוסופיית "תורה ומדע" בגישתו של הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק, הנחשב מנושאי הנס המובהקים של זרם זה ביהדות האורתודוקסית, וכן מהגותו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, מאבות הציונות הדתית.
הזרם המוביל של הציונות הדתית בישראל, להוציא את החרד"ל, נחשב במובנים רבים כמהדורתו הישראלית של הזרם האורתודוקסי המודרני.
בהגדרה מצומצמת יותר (הגדרה שאיננה מקובלת), המבחינה בין הדגש הלאומי הבולט בציונות הדתית לבין הפתיחות האוניברסלית של האורתודוקסיה המודרנית, מיוצגת האורתודוקסיה המודרנית בישראל בידי חלק צר יותר של הציונות הדתית.
בין נציגיו הבולטים ניתן לכלול את תנועת מימד, תנועת הקיבוץ הדתי, ותנועת נאמני תורה ועבודה.
מוסד החינוך וההשכלה המרכזי של האורתודוקסיה המודרנית בארצות הברית הוא הישיבה יוניברסיטי בניו יורק, מוסד המהווה סמל לגישה זו ביהדות.
האוניברסיטה חרתה על סמלה את המוטו "תורה ומדע".

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לאורתודוקסיה מודרנית:
זרמים ביהדות
יהדות אורתודוקסית