גזעי בר של צמחי תרבות


כל מה שרצית לדעת על גזעי בר של צמחי תרבות:
גזעי בר של צמחי תרבות או קרובי צמחי תרבות, הם כינוי של אבותיהם הקדמונים של גידולי תרבות (כמו חיטה, אורז, תירס ודומיהם) או מיני בר הקרובים אליהם גנטית‏.
לאלו חשיבות עצומה כמקור להשבחה וטיפוח- בשיפור גידולים חקלאיים מוכרים ולקיום חקלאות בת-קיימא‏‏.
בהתחשב בשינויים האקלימיים להם אנו עדים, וחוסר היציבות של בתי הגידול הנובעים מכך, לקרובי צמחי התרבות תיתכן חשיבות מכרעת בשימור מקורות המזון במילניום החדש‏.
ניקולאי ואווילוב, בוטנאי רוסי, היה מבין הראשונים שהבין את חשיבותם של מיני הבר קרובי גידולי התרבות בשיפור תכונות של גידולים חקלאיים.
חומר גנטי של מיני בר שימש חקלאים במשך ההיסטוריה לשיפור איכות המזון ולהגדלת יבולים.
כך, עד היום מגדלים חקלאים במקסיקו תירס בר בסמוך לשדות תירס תרבותי כדי ליצור מכלואים בעלי תכונות ייחודיות.
גם בתוכניות השבחה בעלות אופי מדעי-מודרני יותר משמשים קרובי הבר לצורך השבחה של גידולים חשובים כמו אורז, עגבנייה וצמחי קטנית‏.
מלבד צמחי מזון מוכרים אלו, צמחי בר קרובי צמחי תרבות יכולים לתרום לשיפור תכונות של צמחים בעלי תועלת, כמו אלה המשמשים לסיבים (כדוגמת כותנה), צמחי נוי, צמחי תבלין ורפואה, צמחי שמן ותעשייה, צמחי מרעה ועוד.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לגזעי בר של צמחי תרבות:
ויקיפדיה: עריכה – מדעי הטבע
ביולוגיה