הלכה


כל מה שרצית לדעת על הלכה:
הלכה היא כינוי ביהדות לכלל הדינים והמצוות שעל פיהם מצווה היהודי לנהוג.
כאשר מתקיים דיון בין החכמים כיצד יש לנהוג על פי היהדות, הדיון נקרא דיון הלכתי, וההכרעה מכונה "פסק הלכה", "הלכה למעשה" או "הלכה" בסתם.
בחלוקה הבסיסית של תורת ישראל, מהווה ההלכה חלק אחד, כשלצידה מופיעים חלק האגדה וחלק המוסר והנהגות האדם (בלשון התלמוד "דרך ארץ").
בדרך כלל חלוקה זו מתייחסת רק לתורה שבעל פה כשההלכה היא העיסוק בחלקי המצוות (שבתורה שבכתב או מצוות ותקנות דרבנן) לעומת האגדה שעוסקת בחלקים שאינם מצוות (כמו פרשנות רוב פסוקי התנ"ך).
חלק ההלכה כולל מלבד פסקי דינים, גם את מהלך הפסיקה כמו דרשות חז"ל הלומדות דינים מפסוקי התורה (לפי מידות שהתורה נדרשת בהן) ומדיוק לשון חכמים קודמים‏, נידונים על דרך לימוד הדרשות או אלו דרשות ללמוד, ויכוח בסברות או בראיות מחכמים קדומים וכדומה.
במהלך הדורות חלק ההלכה הפך לכינוי לספרים העוסקים בפסיקת ההלכה בלבד (כמו השולחן ערוך), וכך למשל התלמוד שהיה נחשב ברובו כספר הלכה, הפך לחלק עצמאי בתורת ישראל, שהעיסוק והפרשנות בו, אינם נחשבים ללימוד הלכה.
בנוסף לכך, בכל דור חוברו ספרי הלכה חדשים שפסקו מתוך מכלול דעות והבהירו את דברי קודמיהם, ובכך הפכו את קודמיהם לספרים עיוניים שאינם מהווים את עיקר לימוד ההלכה, כמו התלמוד לאחר המשנה‏, ספרי הרי"ף והרמב"ם לאחר התלמוד, ובהמשך ספרי הטור והשולחן ערוך כלפי ספרי ההלכה של הגאונים והראשונים.
במשך הדורות, התפלגה היהדות לזרמים שונים על רקע של פסיקת הלכה.
בחלק מהמקרים הפילוג היה על רקע פרשנות שונה למקרא, כמו המחלוקת בין הצדוקים לפרושים, והמחלוקת בין הקראים לרבניים.
במקרים אחרים הפילוג היה על רקע התאמת ההלכה לתקופה, כמו המחלוקת בין היהדות הרפורמית, והקונסרבטיבית לאורתודוקסית.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות להלכה:
הלכה
משפט עברי