המהפכה הרומית


כל מה שרצית לדעת על המהפכה הרומית:
המהפכה הרומית (באנגלית: The Roman Revolution) הוא ספר אותו כתב סר רונלד סיים אשר מגולל את אחרית ימיה של הרפובליקה הרומית ויצירתה של הקיסרות הרומית בידי אוגוסטוס קיסר.
הספר ראה אור בהוצאת אוניברסיטת אוקספורד בקיץ 1939, ונהפך במשך הזמן לספר חשוב ביותר אך גם שנוי במחלוקת.
מסקנתו העיקרית הייתה שהמבנה של הרפובליקה והסנאט לא היו מתאימים לצורכי השלטון הרומי, וכי אוגוסטוס פשוט ניסה לנקוט בצעדים הנחוצים על מנת להשיב את חיי הציבור לתקנם.
סיים מסתמך במחקרו על חיבורים פרופסורגרפיים, בייחוד על אלו של פרידריך מינצר, על מנת להראות באיזו מידה עלה בידי אוגוסטוס להשיג עצמה שלטונית, לא רשמית אמנם, אבל ללא עוררין, זאת באמצעות בניית מערכות יחסים אישיות בתוך המפלגה "הקיסרית", ואז השתמש בהן על מנת להביס ולהכחיד את ההתנגדות לו, בהכניעו יריב אחד אחר משנהו.
התהליך היה איטי, כשאוקטביוס הצעיר נשען בתחילה רק על היותו שאר בשרו של יוליוס קיסר על מנת לרדוף את רוצחי קיסר, ואז לאורך תקופה של שנים הוא צבר בהדרגה כוח אישי בעודו מחזיר להלכה את הרפובליקה למצבה הקודם.
בנוסף לכך, לציורו של סיים את דמותו של אוגוסטוס כדמות אוטוקרטית ומרושעת במידת מה, הייתה השפעה ניכרת על דורות של קלסיקאים.
מסקנתו על כך שמעשיו של אוגוסטוס היו בלתי נמנעים התקבלו פחות מאשר תיאורו את התהליך שבו תפש את השלטון, מאחר שבכל נקודה לאורך הקריירה שלו אנחנו רואים את אוגוסטוס מפעיל את כוח הבחירה החופשית שלו, אף על שהוא סבור שהיה זה לטובתה של רומי.
אריק גרון (Erich S.
Gruen) בספרו The Last Generation of the Roman Republic מציע השקפה הפוכה, בטענו שהגישה המסורתית בדבר דעיכתה של הרפובליקה אינה נסמכת על ממצאים עובדתיים.
מאז הופעתו מודפס הספר המהפכה הרומית במהדורות חדשות מדי כמה שנים בידי הוצאת אוניברסיטת אוקספורד, האחרונה שבהן הייתה ב-2002 (ISBN 0-19-280320-4).
ארנאלדו מומיליאנו שיבח את הספר עם יציאתו ואילו מוריץ בורה (Maurice Bowra) כתב ב-1939 על הספר: "עבודתו היא משכנעת ומעניינת באופן יוצא מן הכלל.
.
.
זהו הספר הטוב ביותר שנכתב אודות ההיסטוריה הרומית מזה שנים רבות.
‏‏‏

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות להמהפכה הרומית:
ספרי היסטוריה