ועד הצירים


כל מה שרצית לדעת על ועד הצירים:
ועד הצירים לארץ ישראל (נודע גם בשמות הוועדה הציונית או הקומיסיה הציונית, וכן "הקומיסיה הפלסטינית", "הוועדה הארצישראלית"), שנודע בקיצור בשם ועד הצירים (באנגלית: Zionist Commission), היה משלחת מנהיגים ציוניים לארץ ישראל.
הוא הוקם בעקבות הצהרת בלפור ופעל בין השנים 1918 -1921, בראשותו של חיים ויצמן.
מטרותיו העיקריות היו הנחת יסוד יציב לבניית בית יהודי בארץ ישראל, דאגה ליהודי הארץ ולקשר בין ההסתדרות הציונית והיישוב העברי לבין השלטונות הבריטים בארץ ישראל.
הוועד כלל קבוצה של שמונה מנהיגים ציונים שבאה מטעם ההסתדרות הציונית לארץ ישראל לאחר כיבושה על ידי הבריטים, על מנת לקשר בין השלטון הבריטי לבין היישוב היהודי ולייעץ לו על יישום הצהרת בלפור.
הוועד עסק גם בתחומי בריאות, חינוך, סעד והתיישבות יהודית.
בין היתר פעל לייסוד האוניברסיטה העברית בירושלים.
הוועד אף פעל להחזרת פליטים ומגורשים ואף גישר לקיום יחסים טובים בין היהודים לערבים ובין שאר האוכלוסייה הלא-יהודית שגרה בארץ.
הוועד מנה 11 שליחים.
בראש עמד חיים ויצמן, ואחריו מנחם אוסישקין.
מזכירו היה משה שרת, ועם אישיו הבולטים נמנו אהרון אהרנסון שהיה עוזרו של חיים ויצמן והכיר את ארץ ישראל, והמייג'ור ויליאם אורמסבי-גור, קצין בריטי אוהד הציונות.
כמו כן היו חברים בוועד: סילוואן לויאיש מכי"ח, לא ציוני שהצטרף על פי מינוי של הממשלה הצרפתית, זלמן דוד לבונטין, ז'יל רוזנהק (פקיד יק"א), ישראל זיו, דוד אידר מאנגליה (נציג הארגון הטריטוריאליסטי היהודי, ITO), ג'יימס דה רוטשילד, אלטר מאיר, אמריקאי שנלווה לוועד כיועץ כלכלי לויצמן, מ.
אלוני ורב החובל אנג'לו לוי-ביאנקיני מאיטליה.
בראש הוועד עמדו אישים חשובים ובעלי יוקרה, דבר שהגדיל את השפעתו.
לפי מעמדו הרשמי היה הוועד רשאי לעסוק בעניינים ארגוניים, כלכליים ומדיניים, אך בסופו של דבר מיעט להתעסק בהתיישבות, בשל חילוקי דעות פנימיים רבים.
השלטון הבריטי לא אהד את פעילותו ובמקומו נוסד הוועד הלאומי.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לועד הצירים:
היישוב
המנדט הבריטי: היסטוריה