ניעות חברתית


כל מה שרצית לדעת על ניעות חברתית:
ניעות חברתית (או: מוביליות חברתית) הוא מושג סוציולוגי המתייחס לתנועה של פרט, משפחה או קבוצה חברתית בדרגות הריבוד החברתי.
תחום הסוציולוגיה של 'ניעות' עוסק בפיתוח של טענות תאורטיות הניתנות לבחינה אמפירית שמטרתן להסביר את התנועה (ניעות) במבנה החברתי כמו גם שינויים במבנה הריבודי עצמו המשנים את ההיררכיה החברתית.
הניעות יכולה להיות אופקית (תזוזה מתפקיד לתפקיד בתוך אותו רובד חברתי) או אנכית (מעבר מרובד אחד לאחר בכיוון למעלה או למטה).
מרבית החוקרים שעסקו בנושא התעניינו בסיכויים לניעות כלפי מעלה ומדדו אותה באמצעות בדיקת השינויים במקצוע או בתפקיד של היחיד במהלך חייו.
למשל, נבדקו עד כמה נפוץ המקרה בו אשה שהייתה אחות למדה ונעשתה רופאה, או מקרה של מורה שהתקדמה ונעשתה למנהלת כללית של משרד ממשלתי, וכן הלאה.
בדוגמאות הקודמות, הייתה התמקדות בהיבט התוך-דורי של הניעות.
ניתן לבחון ניעות חברתית גם על פי הניעות הבין-דורית, בה נבדקת השכבה החברתית בה נמצאים הבנים לעומת הוריהם: האם בחברה נפוצים מקרים בהם, למשל, בנו של עובד בניין משכבה סוציו אקונומית נמוכה מגיע להיות אדריכל עשיר?
מלבד ניעות במהלך הקריירה וניעות בין-דורית, קיימת צורה נוספת של ניעות – באמצעות נישואין.
אדם יכול לשפר את מיקומו בהיררכיה החברתית על ידי נישואין לאדם הממוקם בעמדה גבוה יותר.
ניעות חברתית היא מאפיין של חברה בה קיים שוויון הזדמנויות, כלומר חברה בה סיכויי ההתקדמות של הפרט אינם תלויים במעמד או בסטטוס של משפחתו.
החוקרים התעניינו בקבוצות גדולות של אנשים, ולא במקרים בודדים, והעלו שאלות הנוגעות לגורמים החברתיים המעודדים ניעות חברתית או מעכבים אותה.
כך למשל התפתחות טכנולוגית מהותית, כמו המיחשוב בחיי היומיום, יכולה לתרום לניעות חברתית מפני שנוצרים מקצועות ותפקידים חדשים, ולשם העיסוק בהם נדרשת שליטה בטכנולוגיה החדשה.
מי שישכיל לשלוט בטכנולוגיה החדשה ישיג יתרון.
יחד עם זאת מקצועות שדרשו מיומנויות טכנולוגיות ותיקות נעלמים והעובדים שהוכשרו להן עלולים להדרדר לרובד חברתי נמוך יותר.
באותו אופן, שינויים ומשברים פוליטיים או כלכליים יכולים לצמצם או להגדיל את האפשרויות לניעות חברתית של קבוצות מסוימות בחברה.
אחד המנגנונים מעכבי הניעות החברתית שנחקרו הוא אפליה על רקע של השתייכות לגזע, למגדר, ללאום או לקבוצות אתנית ודתית.
האפליה גורמת לכך שאנשים מקבוצה המופלת לרעה יתקשו להתקדם בהתאם לכישורים שלהם.
הנחת היסוד של החוקרים שעסקו בניעות חברתית הייתה שבחברה קפיטליסטית מודרנית אדם נמדד ומתוגמל לפי כישוריו המקצועיים, לפי חריצותו ונכונותו להתאמץ ולפי הכישרונות שהשכיל לפתח.
מסיבה זו מודגשות במחקרים ההשכלה וההכשרה המקצועית, ההזדמנויות לרכוש אותן והשאיפות להשקיע מאמצים ברכישתן.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לניעות חברתית:
קצרמר סוציולוגיה
סוציולוגיה
מדע המדינה
ריבוד ואי שוויון