סטיבן ג'יי גולד


כל מה שרצית לדעת על סטיבן ג'יי גולד:
סטיבן ג'יי גוּלד (באנגלית: Stephen Jay Gould; ‏10 בספטמבר 1941 – 20 במאי 2002) היה פלאונטולוג אמריקאי יהודי, וכן ביולוג אבולוציוני, היסטוריון של המדע ומחברם של ספרי מדע ומדע פופולרי רבים.
גולד שימש כפרופסור לגאולוגיה, זואולוגיה ולהיסטוריה של המדע באוניברסיטת הרווארד, ואת מרבית עבודתו המדעית עשה במוזיאון האמריקאי לתולדות הטבע בניו יורק.
גולד היה אחד הפופולריזטורים החשובים של מדעי החיים, ופרסם סדרת ספרים, רובם אסופות של מאמרים שהופיעו במגזין "Natural History", תחת הכותרת "השקפה זו של החיים".
כתיבתו הפופולרית עוסקת בדרך כלל בנושא האבולוציה, תוך הגנה על הבסיס היסודי של תורתו של צ'ארלס דרווין, אל מול חסידי הבריאתנות.
כתיבתו קולחת, ולרוב מביאה דוגמאות מאוצר רחב של ידע בתחומים שונים, מהיסטוריה ועד בייסבול.
גולד היה הומניסט והקדיש חלק ניכר מזמנו ומעיסוקו האינטלקטואלי לסתירתן של תאוריות המבדילות בין גזעים שונים ובין אנשים ממוצא אתני שונה על בסיס גנטי כביכול, תאוריות אותן כינה "דטרמיניזם ביולוגי".
כהומניסט, ראה את תפקידו כפופולריזטור של מדעי הטבע כשליחות, ומילא תפקיד זה במסירות על אף מחלת הסרטן שבה חלה.
תרומתו העיקרית למדע הינה תיאורית "שיווי המשקל המקוטע" שפיתח בשלב מוקדם של הקריירה שלו יחד עם ניילס אלדריג'.
לפי תאוריה זו מינים נמצאים במשך מיליוני שנים בשיווי משקל עם סביבתם ולכן כמעט ואינם משתנים, אך בעת אירועי ספציאציה הם עשויים להשתנות ולהתפתח למינים חדשים בקצב מהיר יחסית (אלפי או עשרות אלפי שנים "בלבד").
התאוריה נועדה להסביר תופעות שונות בממצאי המאובנים, ותרומתה חשובה בכל הקשור לקצב האמיתי שבו מתרחשים שינויים אבולוציוניים.
בניגוד למה שנטען לא אחת, תאוריית שיווי המשקל המקוטע איננה מהווה סתירה של ממש לתורתו של דרווין, אלא רק תוספת תובנה חשובה לתפיסה הנאו-דרווינית המקובלת.
עם מתנגדיו החשובים בנקודה זו נמנה ריצ'רד דוקינס.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לסטיבן ג'יי גולד:
קצרמר אישים
פלאונטולוגים
ביולוגים אמריקאים
מדענים יהודים
כותבי ספרי מדע פופולרי
סופרים יהודים אמריקאים
אגנוסטים
סגל אוניברסיטת הרווארד
סגל אוניברסיטת ניו יורק
חברי האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית
חברי האקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים
עמיתי מקארתור
זוכי פרס הספר הלאומי האמריקאי