סעודת ליל שבת


כל מה שרצית לדעת על סעודת ליל שבת:
סעודת ליל שבת (או סעודת ערב שבת בשיח ישראלי־חילוני) היא סעודה חגיגית הנאכלת בליל שבת, לאחר תפילת ערבית.
לפי ההלכה מצווה לאכול שלוש סעודות בשבת, וזו הראשונה שבהן.
את הסעודה יש להתחיל מיד עם החזרה מבית הכנסת.
המנהג הנפוץ הוא להתחיל את הסעודה בשירת הפיוט "שלום עליכם", ורבים מוסיפים לשיר אף את "אשת חיל", את "אזמר בשבחין" ופיוטים נוספים.
לאחר מכן אומר בעל הבית קידוש על היין ונותן לבני הבית לשתות מהיין.
במקצת הקהילות נהוג שכל הבנים הגדולים במשפחה אומרים את הקידוש.
בקהילות יהודי גאורגיה המנהג הוא לברך על דג מיד לאחר הקידוש, וטועמים מעט מהדג, ורק לאחר מכן נוטלים ידיים.
יהודי גרמניה נוהגים ליטול ידיים, לקדש, ורק לאחר מכן לברך על הלחם.
לאחר מכן נוטלים ידיים, ובעל הבית מברך על שתי חלות (לחם משנה), בוצע אחת מהן, טובל במעט מלח ומחלק לבני הבית.
בסעודה עצמה נוהגים בקהילות ישראל לאכול מאכלים מיוחדים.
לדוגמה: גפילטע פיש ומרק עוף בקהילות האשכנזים.
בסעודה זו נוהגים לשיר זמירות ופיוטים לשבת כמו "מה ידידות מנוחתך", "יה רבון עלם"‏, "צור משלו"‏, "יום זה לישראל"‏ ועוד.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לסעודת ליל שבת:
ליל שבת
סעודות שבת