קטלוג מסיה


כל מה שרצית לדעת על קטלוג מסיה:
קטלוג מסיה הוא רשימת עצמים אסטרונומיים אשר הוכנה על ידי האסטרונום הצרפתי שארל מסיה תחת השם "קטלוג של ערפיליות וצבירי כוכבים" ופורסמה ב-1771.
הסיבה העיקרית לעריכת הרשימה הייתה שמסיה היה צייד שביטים והוא היה מתוסכל מעצמים שדמו לשביטים והפריעו לו בחיפושיו מדי לילה.
הפתרון של מסיה היה להכין רשימה של עצמים אלה, תאורם ומיקומם בשמי הלילה, יחד עם עוזרו פייר מאשן.
הגרסה הראשונה כללה 45 עצמים הממוספרים מ-M1 (ערפילית הסרטן) ועד M45 (פליאדות).
הרשימה הסופית והמלאה של מסיה כללה 103 עצמים, אך היא זכתה ל"חיים משלה" בדמות תוספות של אסטרונומים נוספים מאוחר יותר, המונעים על ידי הערות צד בכתביהם של מסיה ומאשן, הערות אשר העידו על היכרותם עם העצמים הנוספים.
התוספת הראשונה נעשתה על ידי קמיל פלמריון ב-1921, אשר הוסיף את M104 לאחר שהוא מצא את הערתו של מסיה על עותק הקטלוג שלו משנת 1781.
M105 עד M107 נוספו על ידי הלן סויר הוג ב-1947, M108 ו-M109 על ידי אוון גינגריץ' ב-1960 ו-M110 על ידי קנת' גלין ג'ונס.
M102 נצפה על ידי מאשן, אשר העביר את המידע למסיה, אך מאוחר יותר, מסיה עצמו הודה כי עצם זה לא קיים והוא היה פשוט תצפית חוזרת של M101.
יש הטוענים כי הגלקסיה NGC 5866 היא למעשה M102 אך זיהוי זה אינו תואם את המתואר בהערותיו של מאשן.
מכיוון שמסיה חי וביצע את תצפיותיו בצרפת, בחצי הכדור הצפוני, רשימת העצמים כוללת רק עצמים אשר ניתן לראות מאזור זה, הנמצאים בין הקוטב השמימי הצפוני לבין קו רוחב שמימי של כ-35.
7°-.
עצמים מרשימים רבים אשר ניתן לצפות בהם מחצי הכדור הדרומי, כגון ענן מגלן הגדול והקטן, אינם נכללים ברשימה.
כל העצמים בקטלוג ניתנים לתצפית באמצעות משקפת או טלסקופ קטן (בתנאי ראות טובים), ולכן מהווים מטרות תצפית פופולריות עבור אסטרונומים חובבים.
באביב המוקדם, אסטרונומים נוטים אף לערוך מפגשים של "מרתון מסיה", כאשר היעד הוא לצפות בכל העצמים ברשימה תוך לילה יחיד.
סיכום של מידע אסטרופיזיקלי על כל עצם מסיה, כמו גם של העצמים בקטלוג ה-400 של הרשל ניתן למצוא בספר הבא: Concise Catalog of Deep-sky Objects: Astrophysical Information for 500 Galaxies, Clusters and Nebulae by W.
H.
Finlay, ISBN 1-85233-691-9.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לקטלוג מסיה:
אסטרונומיה תצפיתית
היסטוריה של האסטרונומיה
עצמי מסיה