קרעפלאך


כל מה שרצית לדעת על קרעפלאך:
קרעפלאך (או קרעפלעך) הם כיסונים שמקורם במטבח היהודי האשכנזי.
הם ממולאים בבשר טחון (אולם קיימות גם גרסאות צמחוניות למשל עם מילוי תפוחי אדמה) ומבושלים במים רתוחים או במרק עוף.
בגרסה פחות מקובלת, יש המטגנים את הקרעפלאך לפני ההגשה.
הקרעפלאך מזכירים כיסונים האופיינים לתרבויות אחרות כגון הרביולי האיטלקי או הוונטון הסיני.
מקורו במטבח האשכנזי הוא מרוסיה, שם הוא נקרא פילמני (пельме́ни), באוקראינה הוא נקרא וארניקי ובפולין שמו "פירוגי".
פירוגי הממולאים בתפוחי אדמה נקראים בפולין "רוּסקִיִי פירוגי" (פירוגים רוסיים) ובבוכרה קוראים להם "דושפרה" ומבשלים אותם במרק אדום.
את הקרעפלאך נוהגים לאכול בשלושה ימים: בערב יום הכיפורים, בהושענא רבה ובפורים.
המשותף לימים אלו הוא שמדובר בימים חגיגיים, אך אינם נחשבים כיום טוב של ממש.
לכן אוכלים בהם קרעפלאך, שהוא בעצם בשר (בגלל החגיגיות) מכוסה (כי זה לא לגמרי חג).
ב"ספר הבדיחה והחידוד" מאת אלתר דרויאנוב כתוב בהקשר זה:

כלל אמרו ליצנים:
אין מלבבים לביבות (כּרפּלים בלעז) אלא בימים שיש בהם חבטה: ערב יום-כיפור – מלקות, הושענא רבה – חיבוט ערבה, פורים – חיבוט המן.
וכבר מרומז הדבר בתורה: "הכה תכה"‏ – נוטריקון: הושענא, כיפור, המן תאכל כרפלים הרבה.

– ספר הבדיחה והחידוד: אכלנים ושתיינים, באתר פרויקט בן יהודה

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לקרעפלאך:
המטבח היהודי
מילים וביטויים ביידיש