רגישות (מדד)


כל מה שרצית לדעת על רגישות (מדד):
רגישות (באנגלית: sensitivity) משמשת כמדד סטטיסטי ליעילותו של מבחן בזיהוי מצב מסוים.
רגישות משמשת כמדד ליעילותם של בדיקות סקר רפואיות בזיהוי מחלות או של בדיקות בקרת איכות במפעלים הקובעות את איכות המוצר, לעומת מדד מוחלט כלשהו ("מדד הזהב").
אם בדיקה רפואית קובעת כי אדם חולה במחלה, רגישות הבדיקה היא ההסתברות לזיהוי המחלה על ידי הבדיקה אם האדם אכן חולה.
קביעת רגישות המבחן נעשית על ידי השוואת תוצאות המבחן לתוצאות מבחן שמהווה את מדד הזהב (המדד הקובע והמוחלט לגבי קיומו של המצב הנבדק).
כך למשל, תוצאת בדיקת סקר למחלה יכולה להיות חיובית (מחלה קיימת) או שלילית (מחלה לא קיימת).
התוצאות החיוביות נבדקות מול מדד הזהב ונקבעות כ"חיוביות אמיתיות" אם אכן המחלה קיימת על פי מדד הזהב או כ"חיוביות שגויות" אם המחלה לא קיימת.
התוצאות השליליות נבדקות באותה צורה ונקבעות כ"שליליות אמיתיות" אם המחלה אכן לא קיימת על פי מדד הזהב או כ"שליליות שגויות" במקרה שבדיקת הסקר שללה את המחלה אך המחלה קיימת לפי מדד הזהב.
מצב (כמו מחלה)כפי שנקבע על ידי מדד הזהבקייםלא קייםתוצאתהבדיקהחיוביתחיובית אמיתיתחיובית שגויה← ערך ניבוי חיובישליליתשלילית שגויהשלילית אמיתית← ערך ניבוי שלילי↓רגישות↓סגוליותהרגישות היא שיעור התוצאות החיוביות אמיתיות בכל האוכלוסייה החולה במחלה.
היא מחושבת על ידי חלוקת מספר התוצאות החיוביות האמיתיות בסך מספר התוצאות החיוביות האמיתיות ומספר התוצאות השליליות השגויות.
חיוביים אמיתייםרגישות = ——————————– חיוביים אמיתיים + שליליים שגוייםרגישות של 100% משמעה שהבדיקה תזהה את כל החולים במחלה.
רגישות נמוכה יותר כמו של 80% למשל, משמעה שרק שמונים אחוזים מהחולים יאותרו בעזרת הבדיקה.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לרגישות (מדד):
ביוסטטיסטיקה