שום (סוג)


כל מה שרצית לדעת על שום (סוג):
שום (שם מדעי: Allium) הוא סוג שמונה כ-1,250 מיני צמחים ממשפחת הנרקיסיים (בעבר סווג תחת השושניים) שהם כולם גאופיטים בעלי בצל.
זהו הסוג הגדול במשפחתו.
מוצאו במרכז אסיה, תפוצתו העולמית נרחבת, ממרכזיו החשובים הם ארצות הים התיכון, הרי דרום אירופה ומערב אסיה.
העלים ערוכים בבסיס הצמח, לפעמים גם בחלקו התחתון של הגבעול.
לעלה נדן רחב העוטף את נידני העלים שמעליו ואת הגבעול.
העלה סרגלי, שטוח או מרזבי.
יש והוא גלול ונבוב.
הגבעול (עמוד הפריחה) יחיד, לא מסתעף, חסר עלים לפחות בחלקו העליון.
בראש הגבעול נשאת התפרחת הערוכה כסוכך פשוט.
לרב צורתה כדורית.
לפני הפריחה עטופה התפרחת בכיסוי קרומי המהווה את סימן ההיכר לסוג.
לקראת הפריחה נסדק הכיסוי לאורכו, ומתחלק ל-2 עד 8 רצועות.
לעתים הוא גם נושר כליל.
הפרח קטן דמוי פעמון או פתוח לרווחה.
ששת עלי הקטיף מאוחים בשיעור שונה במינים השונים אך תמיד הם מאוחים לפחות בבסיסם.
זירי האבקנים קבועים בבסיס עלי העטיף.
עמוד העלי נימי.
הפרי הוא הלקט וקשוותיו (חלקיו הנפתחים של דופן הפרי) קרומיות או דמויות גוויל.
הפרי (שיני השום) משמשים למאכל אדם, לתיבול ולריפוי.
מספר מינים של שום משמשים כצמחי מרפא ומאכל מימי קדם, בעיקר שום נבוב (המוכר יותר בשמו העממי – "בצל") ושום הגינה שנקרא בפשטות שום.
השום שימש לתיבול ושימור המזון כדי למנוע את קילקולו.
לאחרונה התרבה השימוש במיני שום שונים כצמחי נוי בגינות.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לשום (סוג):
שומיים
צמחיית החרמון