שפה קריאולית


כל מה שרצית לדעת על שפה קריאולית:
שפה קְרֵיאוֹלִית היא כל שפה טבעית הנוצרת בסוף תהליך קריאוליזציה (ראו להלן) בתוך אוכלוסייה של דוברי שפת פידג'ין (שפה חדשה שנוצרת מעירוב של כמה שפות אחרות לצורך תקשורת בין דוברי השפות הללו) מסוימת, ואשר החומרים הלשוניים שבה, כמו אוצר מילים או מבנים דקדוקיים, חלקם מקורו בשפת הפידג'ין.
בעוד שפות פידג'ין מתאפיינות בדקדוק פשוט ובלתי עקבי, לשפות קריאוליות יש דקדוק מורכב ועקבי כמו לכל שפה טבעית, ובדרך כלל נמצאים בשפות קריאוליות חומרים לשוניים (כמו מבנים תחביריים או תכונות פונולוגיות) שאינם נמצאים בשפת הפידג'ין שקדמה להן.
שפת הפידג'ין שקדמה לשפה הקריאולית נוצרה מעירוב של שתי שפות לכל הפחות, בדרך כלל שלוש או יותר.
לרוב מדובר בשפה אחת של שכבה חברתית שלטת, כמו שפותיהן של המדינות הקולוניאליות האירופאיות, ושל מספר שפות של שכבות חברתיות חלשות, למשל אוכלוסיות מקומיות של עובדים וקהילות של עובדים זרים (ובעבר של עבדים).
ברוב המקרים הללו, עיקר אוצר המילים של השפה הקריאולית מקורו בשפתה של השכבה החברתית השלטת.
נהוג לסווג שפות קריאוליות כמבוססות על השפות שתרמו להן את אוצר המילים הרב ביותר.
רוב השפות הקריאוליות מבוססות על פורטוגזית, צרפתית, אנגלית והולנדית.
קיימות (או התקיימו בעבר) גם שפות קריאוליות המבוססות על גרמנית, ספרדית, דנית, מלאית, ערבית, ועל שפות אפריקאיות.
בנוגע לשפות מסוימות (למשל שפת הסָנְגוֹ) אין תמימות דעים בין החוקרים באשר להיותן שפות קריאוליות, שפות פידג'ין או פשוט שפות שעברו תהליך התפתחות ושינוי רגיל שכלל, למשל, שאילה מסיבית של מילים לועזיות.
שפות קריאוליות קיימות (או התקיימו בעבר) ביבשות האמריקניות, באפריקה, בדרום ובדרום-מזרח אסיה, בסין, בהודו ובאיי האוקיינוס השקט והאוקיינוס האטלנטי.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לשפה קריאולית:
שפות קריאוליות ופידג'ין